Menu
Default Banner Title

Default Sub-Title Banner

Raport de cercetare tip focus grup cu tinerii cu privire la perspectivele lor de carieră și impactul noilor tehnologii în zona profesională și personală

By In Evenimente On 6 noiembrie 2023


Implementat în perioada 1 august – 31 octombrie, Proiectul Future Generation 2023 a avut ca scop înțelegerea gândirii și a percepțiilor tinerilor în ceea ce privește cariera și impactul tehnologiei asupra acesteia.

Proiectul a fost implementat de ARIES Moldova – Asociația Română pentru Industria Electronică și Software Filiala Moldova, în parteneriat cu Asociația Club Afaceri.ro (CARO), fiind finanțat de Primăria Municipiului Iași.

În cadrul proiectului a fost organizat un focus grup cu un eșantion reprezentativ din categoria tineri cu vârstă între 15 și 24 de ani.

Scopul cercetării a fost de a înțelege gândirea și percepțiile tinerilor în ceea ce privește cariera și impactul tehnologiei asupra vieții profesionale și personale.
Principalele interese în carieră
În cadrul cercetarii, la întrebarea legată de interesele în carieră, majoritatea participanților (55%) și-au exprimat preferința pentru domeniul afacerilor. Un interes semnificativ (20%) a fost manifestat și pentru tehnologie, sugerând o generație orientată spre inovație și schimbare.

Care sunt principalele voastre interese în ceea ce privește cariera voastră?

Factorii care influențează alegerea carierei
Când a venit vorba despre factorii care îi influențează în alegerea carierei, participanții au pus pasiunea și stabilitatea pe termen lung în fruntea listei lor. Astfel, aproape 73% dintre tineri spun că, atunci când își aleg cariera, cel mai important este să fie pasionați de ceea ce fac. Pe locul doi, cu doar 13% stă stabilitatea pe termen lung, la egalitate cu nivelul venitului. Aceasta arată că această generație caută echilibrul între satisfacția personală și stabilitatea profesională.

Ce factori considerați cei mai importanți atunci când vă alegeți o carieră?

Impactul tehnologiei în carieră
În ceea ce privește viitorul și impactul tehnologiei asupra carierei, majoritatea participanților (45,5%) a anticipat un impact semnificativ al tehnologiilor emergente precum inteligența artificială și automatizarea. Aceștia au exprimat nevoia de a fi la curent cu aceste schimbări. În contrast, 55% dintre participanți au fost mai rezervați, recunoscând impactul tehnologiei, dar considerându-l mai puțin dramatic.

Cum credeți că tehnologiile noi, cum ar fi inteligența artificială și automatizarea, vor schimba domeniul vostru de carieră în viitor?

Tehnologie și oportunități profesionale
În ceea ce privește dezvoltarea profesională, aproape toți participanții (95%) au considerat că platformele online, inclusiv cursurile și rețelele sociale profesionale, sunt instrumente esențiale. Aceștia au înțeles importanța adaptării la noile tehnologii pentru a-și îmbunătăți șansele pe piața muncii.

A avea cunoștinte de tehnologie, vă va ajuta să găsiți mai ușor un loc de muncă?

Impactul tehnologiei în viața personală
Percepția asupra impactului tehnologiei în viața personală a fost mixtă. Cei mai mulți au văzut tehnologia ca pe un beneficiu, facilitând comunicarea și conectarea. Doar 9% dintre respondenți au remarcat creșterea sentimentului de deconectare socială ca urmare a utilizării tehnologiilor în relațiile cu ceilalți.

Cum credeți că noile tehnologii au influențat viața voastră personală și relațiile cu cei din jur?

Ați observat o creștere a dependenței de tehnologie în rândul vostru sau al prietenilor voștri? Cum gestionați această dependență, dacă există?

Concluzii

Proiectul ‘Future Generation 2023’, inițiat și susținut de ARIES Moldova și finanțat de Primăria Municipiul Iași, s-a dovedit a fi o oportunitate vitală pentru tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani. Prin furnizarea de cursuri gratuite susținute de mentori experimentați , această inițiativă a adus cunoștințe și experiențe valoroase în viața acestor tineri.

Cu peste 100 de tineri și 12 mentori implicați, proiectul ‘Future Generation 2023’ a avut un impact semnificativ în comunitatea tânără din Iași. Perioada de implementare extinsă, de la 1 august până la 31 octombrie 2023, a permis participanților să se angajeze într-un proces educațional și de dezvoltare pe termen lung, pregătindu-se pentru viitorul digital și antreprenorial.

Generația viitoare pare să fie în căutarea unei cariere care să ofere atât satisfacție personală, cât și stabilitate pe termen lung. Tehnologia este privită ca o forță puternică, cu majoritatea recunoscandu-i impactul în viitorul profesional. Adaptabilitatea și utilizarea noilor tehnologii pentru dezvoltare profesională sunt considerate esențiale.
Acest raport oferă o imagine detaliată a percepțiilor și a gândirii tinerilor, furnizând informații esențiale pentru oricine lucrează în domeniul educației sau al resurselor umane și dorește să înțeleagă mai bine aspirațiile și așteptările viitoarei forțe de muncă.

Proiectul Future Generation 2023 a reprezentat o etapă semnificativă în înțelegerea perspectivelor de carieră și impactul noilor tehnologii în zona profesională și personală a tinerilor.
Prin realizarea cercetării de tip focus grup, am reușit să obținem o perspectivă valoroasă asupra priorităților și așteptărilor tinerilor în ceea ce privește dezvoltarea lor profesională.
Sesiunea dedicată identificării perspectivelor de carieră și impactului noilor tehnologii ne-a permis să aducem laolaltă tineri din diferite medii și contexte. Am observat că tinerii pun un accent deosebit pe dezvoltarea abilităților digitale și adaptabilitatea la schimbările tehnologice rapide. Ei consideră că aceste competențe sunt cruciale pentru succesul în carieră în lumea contemporană.

De asemenea, am constatat că tinerii sunt preocupați de echilibrul între viața profesională și cea personală, și își doresc o flexibilitate crescută în locul de muncă. Această flexibilitate este percepută ca esențială pentru menținerea unei stări de bine și pentru o viață echilibrată.

În concluzie, Proiectul Future Generation 2023 ne-a furnizat o mai bună înțelegere a nevoilor și aspirațiilor tinerilor în ceea ce privește cariera și noile tehnologii. Aceste informații pot servi drept ghid pentru dezvoltarea viitoarelor programe și inițiative menite să sprijine tinerii în atingerea obiectivelor lor profesionale și personale în lumea modernă.


Leave a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.